Jag älskar Åse! Så in i norden, för inte visste jag att man kunde trolla fram en jansson utan kolisar.
Min jul är räddad och fy tusan så god den är. Ingen, INGEN känner att det inte är potatis i.
Givet val i år. Jag ändrade lite i receptet. Det "riktiga" receptet innehöll malda hela mandlar och bara grädde.
Jag valde mandelmjöl och 50/50 grädde & creme fraiche.
Ca 600 g rättika
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
3 små gula lökar
mandelmjöl ( går att utesluta om man inte tål det )
Smör
1 burk ansjovis 125 g.
Salt
3 små gula lökar
mandelmjöl ( går att utesluta om man inte tål det )
Smör
1 burk ansjovis 125 g.
Salt
Sätt ugnen på 200°. Skala löken och skär den i tunna skivor. Fräs den mjuk i smör. Skala rättikan och skär den i tunna strimlor. Förväll i lättsaltat vatten i ca 5 min. Varva rättika, lök och ansjovis i en ugnssäker form. Ställ in i ugnen ca 15 min. Ta ut.
Blanda ansjovisspadet med grädden & creme fraichen och häll över. Strö över mandelmjöl och klicka över lite smör. (jag skar med osthyvel)
Grädda i mitten av ugnen tills rättikan känns mjuk och gratängen fått fin färg, 45-50 min.
Ja, visst är det härligt att man kan äta god LCHF-julmat. :-)
SvaraRaderaÄr jätte gott att göra på blomkål också. Det gjorde vi på första advent. Vi grov hackade blomkålen & sen gjorde vi som med "vanlig" Jansson. (lök, ansjovis, grädde) //Malin
SvaraRadera