2013-02-05

Ketos.


VAD ÄR KETOS?

* Ketos är ett naturligt tillstånd som uppstår när man äter en kost med lite kolhydrater. Vanligtvis bryts kolhydrater bryts ner till glukos och vanligtvis använder hjärnan glukos eller blodsocker som energi. Men vid en strikt lågkolhydratkost, som LCHF, börjar kroppen och hjärnan i stället använda fett som energi. Det kallas för att vara i ketos.
* För att ligga i ketos bör man inte äta mer än cirka 70 gram kolhydrater per dag, men exakt mängd kan vara individuell. Ju lägre intag av kolhydrater desto mer uttalad ketos.
VAD ÄR KETONER?

* För att fett ska kunna användas som energi bryts det ner till fettsyror som i sin tur bryts ner till ketoner (ketonkroppar).
* De transporteras precis som blodsockret runt med blodet. Blodprov är därför det mest tillförlitliga sättet att mäta ketoner.

En del har undrat över ketos och ketoner, här har ni svaren. 

1 kommentar:

  1. Jag kan inte hålla käft längre. Det är inte sådär lätt. Hjärnan använder aldrig fett som bränsle. Utan skapar snarare ketoner FRÅN fett för att kunna driva runt vissa kemiska processer.

    Ketoner används alltid till viss del av kroppen och är då helt ofarliga. Vid svält däremot börjar kroppen omvandla fett till ketonkroppar i en farlig takt och fortgår detta för länge kommer kroppen ta stryk.
    Och att inte äta tillräckligt med kolhydrater försätter kroppen i ett svältläge ...


    Sedan är det inte sådär lätt heller för biokemi är inte att leka med.
    Och detta är inte menat som ett påhopp utan snarare att jag blev lite trött på hela att hjärnan skulle använda fett som bränsle vilket inte är helt sant.

    SvaraRadera